App Burgerschouw wetenschappelijk onderzocht

Geplaatst door op 10 november 2014

app burgerschouwDit jaar deed Tineke Mateboer bij Antea Group haar afstudeeronderzoek voor de master Planologie aan de Universiteit Utrecht. Dit onderzoek ging over de optimale inzet van digitale instrumenten voor burgerparticipatie in gemeentelijk beleid. Centraal hierbij stond de App Burgerschouw en hoe deze een rol kan spelen in het betrekken van burgers bij hun leefomgeving.

Burgers betrekken bij het beheer van de openbare ruimte; dat gebeurt al tientallen jaren via bijvoorbeeld schouwrondes of inspraakavonden. Maar steeds vaker gebruiken gemeenten digitale middelen. Hoe zorg je nu als gemeente ervoor dat digitale tools effectief ingezet kunnen worden om burgerparticipatie te versterken? Hoe zet je de nieuwe informatiestromen om in inzicht? Bekeken vanuit de literatuur én vanuit de praktijk geeft Tineke in haar onderzoek antwoord op deze vragen. Een uitgebreid artikel over het onderzoek is gepubliceerd in het augustusnummer van Stadswerk.

Voor meer informatie over App Burgerschouw: Mieke van Berkel, mieke.vanberkel@anteagroup.com.