Jeroen Vos in Stadswerk: BGT, wordt nu echt alles anders?

Geplaatst door op 17 juni 2015

DataEnInformatiemanagement300De geometrische dataverzameling van Nederland wordt op dit moment sterk uitgebreid. Met veel ijver wordt er gewerkt aan een nieuw steentje in de toren van Basisregistraties. Met als altijd het doel om werk efficiënter te laten verlopen. Maar wat betekent dit voor de informatiehuishouding en systemen zoals we deze nu kennen? Wordt echt alles anders of draait de wereld vrolijk verder?

In een artikel in Stadswerk nummer 5 laten Jeroen Vos (Antea Group) en Mark Hardeman (gemeente Apeldoorn) hier hun licht over schijnen.

Wat verandert er nu echt?
De BGT is een nieuw kaartproduct met niet enkel lijntjes, maar objecten die voorzien worden van kenmerken. Een kaartproduct met verplichtingen: alle bronhouders zijn per 1 januari 2016 verplicht een BGT gerealiseerd te hebben. Uiterlijk per 1 januari  2017 is het verplicht dit product te gebruiken in de werkprocessen die dit type gegevens raken. Dus ook beheerders moeten er mee aan de slag.

Wat betekent dat?
De basisinformatie wordt straks op een presenteerblaadje aangeleverd en de beheerders kunnen hierop hun eigen informatie stapelen. Niet meer dubbel tekenen, niet meer met oude kaarten in de weer, minder areaal afwijking door mutatieachterstanden, enzovoorts.

De ervaring leert dat het erg veel oplevert als de BGT goed is ingevoerd. Belangrijk hierbij is oog te hebben voor zowel ambitie, organisatie, registratie en kwaliteit. Alleen de techniek gaat het namelijk niet voor ons oplossen.

Meer informatie:
Jeroen Vos, jeroen.vos@anteagroup.com