Bewust(er) bouwen en beheren van gebouwen? Dat doe je zo!

Geplaatst door op 20 augustus 2015

logo-breeamHet bewust bouwen en beheren van gebouwen houdt steeds meer gemeenten bezig. Waarom? Om tijd en geld optimaal te benutten, om vorm te geven aan duurzame ambities. Van slimme software tot installatie-advies: Antea Group heeft een keur aan oplossingen in huis waarmee gebouwbeheerders forse besparingen realiseren.

 1. Duurzame Meerjarenonderhoudsplanning met GBI
  Voorkom kapitaalvernietiging, behaal terugverdientijden en blijf in lijn met je doelstellingen op het gebied van energiebesparing en CO₂-uitstoot. GBI 6 helpt om een Duurzame Meerjarenonderhoudsplanning op te stellen. Het systeem legt alle administratieve en, technische gegevens, maar ook de energiebesparingsmaatregelen van gebouwen vast. Aan de hand van deze informatie wordt een planning van onderhoudsmaatregelen én kosten gegenereerd. Kies op basis van deze effectieve planning voor natuurlijke vervangingsmomenten, laat installaties optimaal renderen en minimaliseer vervroegde afschrijvingen. 
   
 2. Optimaliseer installaties
  Op zoek naar quick wins? Begin bij de installaties. Met kleine aanpassingen valt al veel energie te besparen. Stel kloktijden goed in of pas een ‘veegpuls’ toe waarbij verlichting na een bepaald tijdstip automatisch wordt uitgeschakeld. Naast energiebesparing kan optimalisatie bijdragen aan het comfort van het binnenklimaat. Antea Group biedt diverse expert-analyses die het besparingspotentieel in gebouw of gebouwenportefeuille inzichtelijk maken. 
   
 3. BREEAM: duurzaamheid in een breder perspectief
  BREEAM-NL is een internationaal erkend keurmerk dat de mate van duurzaamheid van een gebouw bepaalt. BREEAM gaat echter verder dan het energielabel, waarbij de focus ligt op het energieverbruik van de gebouw gebonden installaties. BREAAM beoordeelt ook op het beheer en gebruik van gebouwen, inclusief installaties en aangrenzend perceel. BREEAM-NL is toepasbaar op nieuwbouw, renovatie en bestaande bouw. Het gebouw krijgt het keurmerk op basis van een certificeringstraject, waarbij 1 t/m 5 sterren te behalen zijn. 
   
 4. Energiemanagement: grip op kosten en verbruik
  Gebouwbeheerders krijgen steeds vaker te maken met duurzaamheidsdoelstellingen en –eisen. Het verbruik van energie en de gerelateerde CO₂-uitstoot is hierbij essentieel. Energiemanagement zorgt voor grip hierop. Onder meer met verbruiksoverzichten van alle aansluitingen of met profielmonitoring van het verbruik in gebouwen of van installatiegroepen door de toepassing van tussenmeters. Omdat aanpassingen aan een gebouw altijd effect hebben op het energieverbruik is energiemanagement een onmisbaar ingrediënt bij gebouwadvies. Door inzicht in energieverbruik en gerelateerde bedrijfsprocessen te koppelen aan advies, worden de doelstellingen behaald. 
   

Wilt u ook uw doelstellingen behalen en besparen op energieverbruik en kosten?
Vraag het een specialist van Antea Group

Meer informatie: Tanja Lendzion, tanja.lendzion@anteagroup.com.