Antea Group in Stadswerk: Meer zeggenschap gebruiker openbare ruimte

Geplaatst door op 08 oktober 2015

Stadswerk_logo_300Eindgebruikers nemen steeds meer hun eigen verantwoordelijkheid voor een meer leefbare samenleving. Niet alleen op sociaal vlak, maar juist ook op het gebied van beheer en onderhoud van de openbare ruimte. We zien steeds meer burgers, verenigingen en bedrijven die actief zijn in hun eigen wijk zoals met het opruimen van zwerfafval, adoptie van afvalbakken, zelfbeheer van groen, het beheren van speelpleinen en deelnemen aan een (digitale) burgerschouw. Maar de initiatieven gaan verder. Er bestaat ook steeds meer de behoefte om mede te bepalen waar het onderhoudsgeld aan besteed wordt. Willen we de beplanting netjes snoeien of dragen extra parkeervoorzieningen veel meer bij aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Binnen 10 jaar normaal
Dergelijke initiatieven worden door de gemeenten vaak enthousiast ontvangen, maar zet ze ook voor een flinke uitdaging. Hoeveel zeggenschap kunnen en willen we overdragen aan bewoners, verenigingen, bedrijven etcetera? Godfried Vis, projectmanager Beheer & Data bij Antea Group verwacht dat het rond 2025 de normaalste zaak van de wereld is dat de eindgebruikers direct zeggenschap hebben over het beheer van hun directe leefomgeving. Nu nog nieuwe zaken als crowdfunding en -spending zijn dan geintegreerd in het dagelijks werk van de beheerder.

Praktische route naar nieuwe rolverdeling
Hoe wordt de continuïteit geborgd, hoe worden taken en verantwoordelijkheden contractueel vastgelegd, hoe monitoren we wat ze doen? Gemeenten zullen een andere rol aan moeten nemen. Een rol waarbij zij haar eindgebruikers de ruimte geeft, zeggenschap overdraagt en duidelijk is over wat ze doet en niet meer doet. Godfried Vis schetst vanuit de ervaringen van Antea Group een praktische route naar een nieuwe rolverdeling.

Meer weten? Lees het hele artikel of mail  Godfried Vis.