Hoe bereid je je voor op wateroverlast door extreme buien?

Geplaatst door op 09 augustus 2016

wateroverlastDoor klimaatverandering zal het aantal extreme regenbuien in Nederland sterk toenemen. Door toenemende versteniging kan het regenwater minder snel weg en stijgt de kans op wateroverlast. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en leidt tot materiële en immateriële schade. Met PluviAG kun je zien hoe regenwater tijdens een extreme bui boven- én ondergronds wordt afgevoerd en waar dit kan leiden tot hinder of overlast. Antea Group ontwikkelde dit integrale model samen met Avri. Ook de gemeente Nunspeet heeft PluviAG inmiddels toegepast.

Wat doen lokale overheden?
Om “water op straat” te voorkomen richten de meeste gemeenten zich op de verwerkingscapaciteit van het riool. De gedachte is dat als het riool voldoet aan de richtlijnen, regenwater ook tijdens extreme regenbuien voldoende kan worden afgevoerd. Daarnaast leggen waterschappen waterbergingsgebieden aan om voldoende water op te kunnen vangen. De vraag blijft: kan regenwater op het hoogtepunt van een extreme bui echt snel genoeg worden afgevoerd naar het riool of het waterbergingsgebied, zodat ondergelopen straten of huizen voorkomen worden?

 
Meer informatie
Niels IJsseldijk, niels.ijsseldijk@anteagroup.com,
Benno Steentjes, benno.steentjes@anteagroup.com.