Augmented reality, welke GBI beheerder is de eerste?

Geplaatst door op 22 maart 2017

Antea Group werkt momenteel hard aan innovaties op het gebied van 3D-technologieën; 3D-ontwerpen, 3D-beleven en 3D-printen. Deze technieken maken het mogelijk om complexe plannen en ingewikkelde vraagstukken voor iedereen begrijpelijk te maken. Harmen Tjeerdsma, innovatiemanager bij Antea Group, zet een aantal belangrijke termen en toepassingen uiteen in GBInieuws nummer 13.

Wat kan men hier nou allemaal mee?
De toepassingen zijn eindeloos. Zo kan met met behulp van 3D-brillen big data informatie zichtbaar maken en verwerken, die op dat moment relevant is. Van elk object krijg je via databases en verschillende sensoren realtime informatie gedoseerd in beeld: Wat is de actuele situatie? Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige keer?

En wie augmented reality zegt, denkt sinds deze zomer aan Pokemon-zoektochten en aan Minecraft-bouwers. Maar deze technieken hebben ook veel professionals veel te bieden, zeker ontwerpers, aannemers en veiligheidsinspecteurs. Voor hen is deze technologie een uitstekend hulpmiddel om efficiënter, veiliger en completer te werken.

Ook toepassingen voor beter beheren
Ook voor beheren zijn al toepassingen mogelijk. augmented-realityZo deden we dit jaar een proef met inspectie van een industriële site. Niet met een tablet in de hand, maar met behulp van een HoloLens. De resultaten waren verbluffend. De inspecteur had zijn handen vrij. Bij de brandblusapparaten verschenen automatisch virtuele checklists in zijn blikveld.

Dus wat ons betreft een kwestie van tijd voor we gebeld worden door een GBIbeheerder die de techniek van de HoloLens wil combineren met Openbare ruimte. Wie is de eerste?

Meer informatie
Harmen Tjeerdsma, harmen.tjeerdsma@anteagroup.com