Even voorstellen: GBI 6.3.4

Geplaatst door op 13 februari 2018


Een goed begin is het halve werk. Dat hebben de ontwikkelaars van GBI in hun achterhoofd gehouden. Want hoe kun je 2018 beter starten dan met de release van versie 6.3.4? Vanaf deze week kun je van GBIservices een bericht verwachten dat 6.3.4 voor jou beschikbaar is. Als je gebruik maakt van een hostingoplossing komt de nieuwe versie over ruim 2 weken beschikbaar.

Addons
Wat kun je verwachten van deze versie? Veel. Sowieso is alles wat op de roadmap is aangegeven in deze versie opgenomen. Afhankelijk van je licentie kun je met deze versie de volgende nieuwe of vernieuwde GBIaddons verwachten:

  • Beeldkwaliteit. Met deze vernieuwde addon bepaal je zelf welke meetlat je gebruikt en kun je op eenvoudige wijze groepen, thema’s en schouwrondes inrichten. Vanzelfsprekend is de addon zowel op desktop als online (in het veld) te gebruiken.
  • Street Smart. De opvolger van Globespotter van Cyclomedia. Met Street Smart kun je cyclorama’s inzien en historische beelden opvragen.
  • Verkeerstekens. Ook deze addon is nu beschikbaar voor 6.3. Verkeerstekens worden op de kaart getoond (met rotatie) en kunnen worden geplot naar PDF.
  • Maatregeltoets. Je stelt de toets gemakkelijk zelf in en maakt gebruik van slimmere formulieren.

Maar er is meer …
Wij hebben ook een groot aantal wensen van onze gebruikers opgepakt. Deze maken het werken met onze software een stuk gemakkelijker maken. Zo zijn de mogelijkheden voor het printen naar PDF in GBIdesktop uitgebreid en kan de geometrie in een tijdelijke laag (bijvoorbeeld een shape die in de legenda is gesleept) nu gekopieerd worden naar een volglaag. Ook in GBIonline zijn mooie dingen gebeurd: zo kun je nu ook in Online meten! Wat we ook hebben gedaan: 6.3.4 is een 64 bits versie. Dat ga je vooral merken in de performance; 6.3.4 is nóg sneller.

Updater
De Updater zorgt ervoor dat de installatie van nieuwe onderdelen makkelijk verloopt. De benodigde databasewijzigingen (aan het systeemschema) worden geautomatiseerd doorgevoerd. Daardoor is er niet langer een databasebeheerder (DBA-er) nodig voor een nieuwe installatie van GBIdesktop. Ook Field-exports kunnen eenvoudig ge-upgrade worden naar een nieuwe versie van de software. De uitrol van een nieuwe versie of hotfix wordt hiermee eenvoudiger gemaakt.

GBIappsbank en GBIkennisbank
Voor GBI gebruikers is er meer goed nieuws. Er is namelijk ook een nieuwe versie van de GBIappsbank en GBIkennisbank beschikbaar. In de GBIappsbank is de GBIapp-gebouwenplanning nieuw en is de GBIapp-kunstwerkenplanning uitgebreid met NEN2767-4. Uiteraard is de GBIapp-datamanagementscan ook aangepast om de scan ook op deze GBIapps uit te kunnen voeren. Verder is de GBIkennisbank aangepast met (ver)nieuw(d)e prijzen voor groen, wegen, riolering en verlichting.

Om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe versie, moet het Gegevenswoordenboek GBI worden geüpdatet. Daarmee lopen alle versies namelijk mooi synchroon, en ben je ook direct verzekerd van aansluiting op de nieuwste standaarden en normen. En, de Projectenlaag is toegevoegd, waarmee je integrale projecten kunt registreren.