Datagedreven werken in gemeentelijke organisaties

Geplaatst door op 04 juli 2018

Onveilige fietspaden, een duurzame aanpak voor zwerfvuil, een stadscentrum met parkeer-problemen: vraagstukken die in elke willekeurige gemeente spelen. En, waarbij een datagedreven aanpak voor écht effectieve oplossingen kan zorgen. Maar hoe maak je als gemeentelijke organisatie de
stap naar datagedreven werken.

 – van onderbuikgevoel naar databril –

Feitelijke situaties, betrouwbare voorspellingen
‘We hebben het vermoeden dat…’, ‘Op basis van benchmarks mogen we aannemen dat…’ en ‘Een steekproef leert ons …’ Hoeveel maatregelen, ingrepen en investeringen nemen we jaarlijks op basis van aannames, onderbuikgevoelens en incomplete informatie…? Vaak brengen ze ons een eind in de goede richting, maar helemaal zeker weten doen we het nooit. Want, is zwerfafval, verkeersveiligheid of parkeren werkelijk een
probleem én waar en wanneer dan?

En van welke maatregelen kun je nu al voorspellen of ze wél of niet werken? Vragen die steeds beter en gerichter beantwoord kunnen worden met data. Data die binnen en buiten gemeentelijke organisatie meer en meer beschikbaar komt. Dit stelt beleidsmakers en bestuurders in staat om nieuwe inzichten op te doen, feitelijke situaties in kaart te brengen, voorspellingen te doen en gerichte maatregelen te nemen. Datagedreven werken dus.

Lees hier het volledige artikel Datagedreven werken in gemeentelijke organisaties uit GBI magazine nummer 17.

Meer informatie: Rob Janssen