Vernieuwende inzet van GBI brengt alle opgaven in beeld

Geplaatst door op 11 oktober 2018


Onder het motto “Op de koffie bij …” heeft Andy Engel op de GBIdag 2018 een presentatie gehouden over de wijze waarop de afdeling Beheer  Openbare Ruimte van de gemeente Bergeijk het beheerbeleid BORA (Beheer Openbare Ruimte en Accommodaties) heeft herzien. GBI is daar op een vernieuwende manier bij ingezet. Samen met Arjan Wagemakers, adviseur bij Antea Group, neemt Andy ons nog even mee langs de belangrijkste resultaten.

Openbare ruimte brandpunt
In Bergeijk is het beheerbeleid vastgelegd onder de titel BORA: Beheer Openbare Ruimte en Accommodaties. Inmiddels is Bergeijk toe aan de derde generatie. BORA I stond in het teken van het ontschotten van de beheer-budgetten. BORA II stuurde actief beheer aan op basis van kwaliteitsscores. ‘Maar voor ons werd steeds meer duidelijk dat het brandpunt voor veel ontwikkelingen samenkomt op één plek; de openbare ruimte.’ vertelt Andy, ‘Eind 2017 zijn we daarom gestart met de eerste verkenningen voor BORA III. We kregen al snel
door dat het nieuwe BORA anders vormgegeven moest worden. We zagen een hoop ontwikkelingen op ons af komen, zoals de vervangingsopgave, klimaatverandering,  energie- en warmtetransitie, vergrijzing en andere demografische ontwikkelingen en tot slot bereikbaarheid en mobiliteit.

Beheeropgave in homogene clusters
‘We zijn gestart om de gemeente op te delen in homogene clusters’, licht Andy toe. Deze clusters zijn door Antea Group gedigitaliseerd en als laag in GBI toegevoegd. Dit is de basis om alle ontwikkelingen op het juiste moment en op de juiste plek te laten landen. Arjan vult aan: ‘Vervolgens zijn alle beheer-objecten met bijbehorende data uit GBI gehaald en binnen deze clusters geprojecteerd in een dynamisch dashboard. Hiermee kregen we snel inzicht wat er op voor beheer allemaal moest gebeuren in de verschillende clusters.’ Het maakte het mogelijk alle werkzaamheden integraal, in samenhang te programmeren met behoud van flexibiliteit. De resultaten van deze programmeersessies hebben we weer vastgelegd in een ‘projectenlaag’ in GBI.

Lees hier het volledige artikel Vernieuwende inzet van GBI brengt alle opgaven in beeld uit GBI magazine nummer 17.

Meer informatie: Arjan Wagemakers