Zo gaan we om met rioolgegevens

Geplaatst door op 17 juli 2018

Met de introductie van de BGT is het inwinnen van gegevens verschoven van GBI naar GEO. Dit heeft impact op het registreren van rioolgegevens. Normaal gesproken worden GEO-gegevens eenmalig ingewonnen en meervoudig gebruikt. In GBI worden deze gegevens verrijkt met beheerkenmerken. Echter, riolering is geen onderdeel van IMGEO en in de praktijk is daarom soms behoefte om rioolgegevens direct in GBI in te winnen.

We hebben aan deze wens gehoor gegeven en functionaliteiten aan GBI toegevoegd om dit te realiseren. Frank Zwiers (expert GBI – Antea Group) en Rigt Venema (adviseur Beheer – Antea Group) geven een toelichting op deze nieuwe functionaliteiten voor gegevensregistratie en vertellen hoe de kwaliteit van data gewaarborgd wordt in het rioolinspectieproces.

Gegevensregistratie
Frank geeft aan dat het opnemen en uitwisselen van rioleringsgegevens tussen GEO en GBI nog te weinig plaats vindt. ‘Enerzijds komt dit, doordat de BGT zich richt op alles boven de grond’. Rigt voegt hier aan toe: ‘en anderzijds houden veel rioolbeheerders het gehele proces liever in eigen hand. Deze twee redenen hebben geleid tot de wens om rechtstreeks in GBI te kunnen tekenen en dit niet over te laten aan de GEO afdeling.’

Lees hier het volledige artikel Zo gaan wij om met rioolgegevens uit GBI magazine nummer 17.

Meer informatie: Rigt Venema of Frank Zwiers